Den första mensen

Bild på en ung kvinna som sitter i sin säng och gör anteckningar. Bilden illustrerar att det finns många frågor kring den första mensen, men det är inget att oroa sig för !
Hur kommer det vara att få mens? Hur vet du när mensen kommer? Behöver du vara rädd? Läs svaren på alla frågor om mensen som du kanske själv funderat över.

Bild på två unga tonåringar. Bilden illustrerar att du kan hitta all information om din första mens på o.b.® tonåringars hemsida.Nu har den kommit!

Det är svårt att beskriva hur det känns att få sin första mens. Det är konstigt och nytt, men försök också att känna dig lite stolt över att du har blivit kvinna. När du får din första mens snurrar det säkert en massa tankar i ditt huvud. Det är OK – detta är en speciell dag för alla tjejer. Du kanske också funderar över hur du ska vänja dig vid det här. Men det är lättare än du tror! Snart kommer du knappt märka att det händer och mensen kommer inte hindra dig från att leva som vanligt

"När kommer den första mensen?"

Det finns ingen "rätt ålder" för att få den första mensen. De flesta tjejer får mens mellan 12 och 13 års ålder. Vissa får mens redan när de är 10 år och andra inte förrän de är 15. Allt detta är normalt. Det som avgör när du får din första mens är när dina könsorgan utvecklas och när kroppen producerar tillräckligt med könshormoner. När detta väl har hänt mognar ett ägg i dina äggstockar ungefär var fjärde vecka. Klicka här om du vill veta mer om detta.

"Finns det några tecken på att den första mensen är på gång?"

Du kommer att kunna gissa ungefär när du ska få din första mens – bara du vet vilka tecken du ska hålla utkik efter. När du får en vit flytning tar det i genomsnitt ungefär ett år tills första mensen kommer. De flesta tjejer växer också snabbt på längden, brösten växer och midjan och höfterna tar form – figuren blir mer kvinnlig.  

Du kanske oroar dig för att du ska få din första mens helt oväntat, vid ett olämpligt tillfälle. Du kan använda trosskydd varje dag i väntan på den första mensen. På så sätt kan du känna dig tryggare.     

När den första mensen kommer kan du få en lätt brunaktig flytning i trosorna, eller några droppar blod. Det är också möjligt att du blöder ordentligt på en gång. Oroa dig inte, allt detta är normalt! Klicka här för att ta reda på om tamponger eller bindor passar dig bäst.

Visste du ...  

... att många tjejer mår dåligt eller är ovanligt känslosamma under mensen, eller till och med några dagar före mensen? En del har värk i nedre delen av magen, ont i ryggen eller humörsvängningar. Besvären kan vara mer eller mindre starka. Men besvären går över. En del har tur och känner inte alls av detta. Men om du tycker att det är jobbigt finns det en del effektiva tips för att bli av med symtomen. Klicka här för att läsa tipsen!

... att mensen inte alltid kommer en gång i månaden, särskilt inte i början? Det tar ofta några år innan hormonerna har stabiliserat sig och menscykeln har blivit regelbunden. Det är då du kan ha användning av en kalender!