Vad händer inuti kroppen?

Bild på en ung kvinna som ligger i sin säng. Bilden illustrerar att du kan använda tampong under natten och slippa oroa dig för mens.

Kroppen börjar förbereda sig på att bli vuxen.

Du har sett hur kroppen har förändrats på utsidan, men visste du att många andra förändringar inte syns, utan sker inuti kroppen? Allt hänger samman och orsaken till förändringarna är hormoner.

Men varför händer detta? Det kanske förvisso dröjer flera år innan du blir sexuellt aktiv, men dina könsorgan mognar nu så att du blir redo för att ha sex och bli gravid. Alla förändringar har lett fram till att du får din första mens, vilket betyder att du är fertil. Teoretiskt sett kan du bli gravid från och med den allra första mensen och det är viktigt att du frågar om preventivmedel om du funderar på att ha sex.

Animationen visar hur allt fungerar i detalj. Ta en titt!


Har du hört talas om slidkransen? Det är ett hudveck som skyddar slidans insida och som ändras under puberteten så att det blir mjukt och smidigt. Det har länge funnits en uppfattning om att en oskadad slidkrans är ett bevis på oskuld och, omvänt, att en "skadad" slidkrans är ett bevis på en förlorad oskuld. Men så enkelt är det inte – det handlar faktiskt om myter! Slidkransen har en öppning, även hos tjejer som inte har haft samlag (den gör att mensblödningen kommer ut ur kroppen). Under puberteten gör hormoner (östrogener) slidkransen mer elastisk och flexibel, så att du kan använda tamponger.

Om du spelar upp animationen så visas små textrutor där du kan läsa mer om könsorganen.