Vad är flytningar?

Bild på två unga kvinnor som ligger i en säng och skrattar. Bilden illustrerar att under puberteten sker många förändringar med kroppen, men det är helt normalt.
Det är normalt att få vita flytningar i trosorna. Det är helt naturligt och ett tecken på att mensen är på gång. Läs mer här.

Bild på två unga tonåringar. Bilden illustrerar att du kan hitta all information du letar efter på o.b.® tonåringars hemsida.Så här ligger det till

Tjejer brukar gilla att prata om det mesta, men ibland kan man känna sig generad och vill inte vara först med att ta upp ett ämne. Flytningar är ett exempel på ett sådant ämne. Alla tjejer som närmar sig mensen får flytningar – det är helt normalt. Men om man inte vet vad det är kan man förstås bli orolig.

Hur ser flytningar ut?

Har du sett vita fläckar i trosorna någon gång? Det är en vit flytning – en klar, vitaktig vätska* som kommer ut ur kroppen genom slidan. Detta är inget att oroa sig över! Det är något helt naturligt och alla tjejer får flytningar under puberteten. För vissa märks det mer än för andra. En del tjejer börjar få flytningar redan runt nioårsåldern, medan det dröjer mycket längre för andra.

* Kontakta vårdcentralen om du får flytningar med ett onormalt, gröngult utseende och en annorlunda lukt, eller om huden blir irriterad.

Vad är det bra för?

Vita flytningar är ett tecken på att puberteten har kommit igång. Det är kroppens sätt att berätta att dina könsorgan håller på att bli aktiva. Det är också ett tecken på att du ska få din första mens. Efter den första vita flytningen tar det oftast ungefär ett år innan du får din första mens. Det betyder att du har gott om tid att förbereda dig! Bra, eller hur?

Syns det?

Vita flytningar kan vara rikliga ibland och lätta andra gånger. Det är helt normalt och det varierar från tjej till tjej hur stora flytningarna är. Ibland är det så lite att du knappt märker det, andra gånger kan trosorna kännas fuktiga. Du behöver inte oroa dig – ingen behöver märka något! Använd bara ett trosskydd – det absorberar fukten och skyddar kläderna så att du kan känna dig trygg varje dag.

Är det bara tonåringar som får flytningar, eller har vuxna kvinnor det också?

Flytningarna fortsätter när du är vuxen. De kommer mellan menstruationerna och är rikliga ibland och lätta andra gånger. Det beror på var i cykeln du befinner dig. Mellan två menstruationer, runt ägglossningen (när ägget lossnar och är redo att befruktas) är flytningarna ofta rikligare och mer genomskinliga. Här kan du läsa mer om menscykeln.