Hur förändras kroppen?

Ung kvinna står framför en spegel och provar nya kläder. Bilden illsutrerar hur en ung kvinnas kropp förändras under puberteten.

Allt är normalt – du behöver inte vara generad!

Bröst och höfter, könshår och finnar ... Det är lätt att bli generad över förändringarna i kroppen. Men tänk så här: alla går igenom samma sak – även pojkar, fast de förändras på andra sätt. Förändringarna som du börjar se är helt normala och sker hos alla tjejer någon gång under tonåren. De brukar börja runt nio års ålder och fortsätta under tonåren. Detta är en del av den naturliga processen att bli vuxen, du behöver verkligen inte känna dig generad.
 

Rent konkret –

På vilka sätt har du märkt att kroppen har förändrats? Har du plötsligt blivit mycket längre? Har du fått hår i underlivet, under armarna och på benen? Har brösten börjat växa? Ser du en vit flytning i trosorna ibland? Du behöver inte oroa dig över något av detta. Allt hör till puberteten, då du utvecklas till kvinna.

Animationen visar hur kroppen utvecklas under puberteten. Du kan också klicka direkt på bokstäverna för att gå direkt till något som du är intresserad av.

 

 


 

 

 

Alla är olika

Alla människor är unika och det gäller också under puberteten. Hos vissa har kroppen förändrats redan vid åtta års ålder och hos andra händer ingenting förrän de har fyllt 12. En del av dina kompisar kommer att utvecklas tidigare eller senare än du. Men det är inget att oroa sig över – alla är olika! En sak som är säker är att du och dina tjejkompisar kommer att uppleva ungefär samma saker.

Illustrationen nedan visar i stora drag vad som händer under puberteten. Som du ser kommer mensen ganska sent under puberteten. Innan dess börjar oftast könshåret och brösten att växa och du kommer att få vita flytningar. Dessutom kommer du att växa snabbt på längden. Vid ungefär 17 års ålder är kroppen fullt utvecklad. Alla tjejer utvecklar sin egen kvinnliga kroppsform – du är bra precis som du är.


 

Sanningen om storleken på bröst

Alla tjejer är olika och det är bra! Storleken och formen på brösten gör ingen skillnad för hur de fungerar, det påverkar till exempel inte förmågan att producera mjölk och amma.

Ibland växer ett bröst snabbare än det andra under puberteten. Var inte orolig. Storleken brukar jämna ut sig av sig själv – mer eller mindre – men det är inte heller ovanligt att brösten har synbart olika storlek. Detta är ingenting att oroa sig över.