Förr och nu

Bild på två kvinnor i baddräkt som håller handen. Bilden är gammaldags och illustrerar den kvinnliga revolutionen. o.b. gamla logotyp i högra hörnet.
Känns det som att du inte kan göra vad du vill vissa dagar? Du kanske hoppar över att bada, tränar mindre eller struntar i att ta på dig din nya åtsmitande klänning? För många år sedan fanns det färre alternativ för tjejer, men tack och lov är det annorlunda nu! Läs om hur idén om o.b.® föddes och om vilken betydelse en kvinnlig gynekolog och passionerad simmare hade för utvecklingen av den här revolutionerande produkten.

1947 råkar den tyske ingenjören Carl Hahn se en annons om tamponger i en amerikansk tidskrift. Tanken slår honom att det inte finns någon sådan produkt i Tyskland. Genom att lansera tamponger på den tyska marknaden kommer han att starta en hygienisk revolution för kvinnor.
Bild på en tidigare version av o.b. tampong förpackning. Gul- och brunfärgad med ränder.

Carl Hahn får hjälp av två partners: advokaten Heinz Mittag och – ännu viktigare – gynekologen och den entusiastiska simmaren Judith Esser, som tar över den medicinska biten. Tillsammans utvecklar dessa tre pionjärer o.b.®-tampongen. Detta diskreta och snygga namn är en förkortning för "ohne Binde", som betyder "utan binda" på tyska.

Tack vare o.b.® har du friheten att göra vad du vill och ha på dig precis vad som helst – alla dagar i månaden!