Vad är menstruation?

Menstruationen är en naturlig process och ett tecken på att du håller på att bli kvinna. Det finns många namn för att beskriva den – mens, menstruation, månadsblödning – och alla varianter syftar på en naturlig kroppslig process! Klicka här för att se vad som händer i kroppen under menscykeln.

När kroppen är redo gör könshormonerna att ett ägg mognar. Detta händer ungefär var fjärde vecka. Ägget mognar i en av de två äggstockarna och lämnar sedan äggstocken (det är detta som kallas ägglossning). Därefter vandrar det genom en av äggledarna till livmodern.

Den här processen tar ungefär tre till fyra dagar. Livmodern är redan förberedd för att ta emot ett befruktat ägg: livmoderslemhinnan har vuxit till, fyllts av blodkärl och är redo för ett växande embryo. Om ägget inte befruktas stöts de översta lagren av livmoderslemhinnan ut ungefär två veckor efter ägglossningen. Blödningen som uppstår i samband med detta är själva mensen. Blodet och resterna av livmoderslemhinnan spolas ut ur livmodern, genom livmoderhalsen och ner i slidan.