Hur ofta ska jag byta tampong?

Byt tampong när den är helt genomfylld eller när den har varit inne i åtta timmar. Det som avgör hur ofta du behöver byta tampong är hur mycket du blöder. Använd alltid en tampong med så låg uppsugningsförmåga som möjligt i förhållande till hur mycket du blöder.  

Oftast behöver man byta tampong var tredje till sjätte timme de första dagarna när blödningen är kraftigare. När du blöder mindre mot slutet av mensen kan du normalt använda en mindre tampong och byta den var sjätte till åttonde timme. Se alltid till att byta tampongen när den har suttit i åtta timmar.

Om du är osäker på om tampongen behöver bytas, drar du bara lätt i snöret. Om tampongen rör sig när du drar lite lätt är det dags att byta. Om den inte rör sig kan det vara för tidigt att byta (om det inte redan har gått åtta timmar). Om du märker att tampongen inte är helt genomfylld ens efter åtta timmar, ska du pröva en tampong med lägre uppsugningsförmåga.

Det går bra att använda tampong på natten också. Sätt bara in tampongen precis innan du går och lägger dig och ta ut den direkt på morgonen.